برگزاری نشست تخصصی روز جهانی آینده در دانشگاه تهران

نشست تخصصی روز جهانی آینده، چهارشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۶ با همکاری اندیشکده بین المللی میلینیوم (هزاره) در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

در این جلسه که به میزبانی گروه رسانه و فرهنگ موسسه و با حضور نمایندگان چند شرکت برتر و سازمان مرتبط همراه با استقبال دانشجویان علاقمند به مباحث آینده پژوهی برگزار شد، دکتر مهدی فتوره­چی ضمن خوشآمدگویی و ارایه توضیحاتی در خصوص اهمیت مطالعات آینده پژوهی در عصر حاضر و تحسین نام گذاری روز جهانی آینده، ضمن لزوم توجه همگان به تحولات اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی آینده، آمادگی موسسه را به انجام مطالعات مربوطه یادآور شد و در ادامه نیز دکتر احمد مهدیان که از جمله آینده پژوهان فعال در مطالعات بین المللی آینده نگری است، نسخه ۱۹٫۱ گزارش وضعیت آینده جهان را ارایه کرد.

دکتر احمد در ابتدای جلسه، آینده پژوهی را یک رشته منظم از مطالعات علمی تعریف کرد که زنجیره ای از موضوعات فیزیک، بیولوژیک، علوم اجتماعی و انسانی را با هدف ساخت آینده مطلوب و پایدار در بر می گیرد. وی مهمترین نقش آینده پژوهی را تبدیل رؤیاها و ایده های بشریت به واقعیت فردا معرفی نمود و ابراز کرد با توجه به پیشرفت های جوامع مختلف طی چند صده اخیر که آثار را می توان در بهبود امید به زندگی و درآمد سرانه مشاهده کرد بشر، بیش از پیش به دنبال ساخت آرمان شهر است. وی در ادامه ضمن معرفی گزارشات مختلف آینده پژوهی، اظهار داشت براساس گزارش اندیشکده هزاره که مورد استفاده سازمان های رسمی بزرگ دنیاست وضعیت جهان به طور کلی رو به بهبود است، ولیکن چالش جنگ و تروریسم در هر لحظه می تواند این روند را به طور جدی دستخوش تغییر قرار دهد.

مهدیان در ادامه خاطر نشان کرد افق زمانی مورد مطالعه در گزارش، حداقل برای نسل بعدی در برگیرنده است؛ یعنی فرزندانی که هم اکنون متولد می شوند که طبق شاخص امید به زندگی می بایست تا سال ۲۱۰۰ در قید حیات باشند. بنابراین تصمیمات امروز ما آینده فرزندانمان را تعیین خواهد کرد.وی مهمترین فرصت و چالش پیش روی را انقلاب صنعتی چهارم یعنی هوش مصنوعی و بعد از آن انقلاب بیوتکنولوژی دانست. همچنین وی تاکید کرد ترکیب هوش مصنوعی و کامپیوترهای کوانتومی می تواند وضعیت آینده رفاه بشریت را به کلی دگرگون سازد.این پژوهشگر آینده پژوهی با معرفی ۱۵ چالش پیش روی بشریت چند راهبرد اساسی را برای بهبود وضعیت آینده جهان معرفی کرد که عبارت است از:

-کاهش گازهای گلخانه ای بویژه توسط آمریکا و چین براساس معاهده سال ۲۰۱۵ پاریس برای جلوگیری از افزایش ۴ درجه سانتیگرادی دمای زمین و بالا آمدن یک متری سطح آب دریاها؛

-گسترش کشاورزی با استفاده از آب شور دریاها برای پاسخ گویی به افزایش تقاضای ۵۰% مواد غذایی و بهبود وضعیت آب شرب در دسترس؛

– بهبود شفافیت و پاسخگویی دولت ها برای کاهش بی عدالتی و کنترل فساد رو به رشد بخش های عمومی، تغییر نظام آموزشی به سمت آموزش اخلاق و فلسفه و هنر به منظور تبیین تفاوت انسان و ربات؛

-همکاری دولت ها و ملت ها باهم برای جلوگیری از رشد جرایم سازمان یافته سایبری، و آموزش های درون خانوادگی بویژه توسط مادران برای پذیرش تنوع فرهنگی و جلوگیری از تجمعات خود سازماندهی شده اینترنتی که موجب آفزایش ناآرامی های اجتماعی در آینده می گردد؛

– گسترش بیش از پیش تولید انرژی از منابع تجدید پذیر و کاهش یارانه سوخت های فسیلی، تقویت مغز جهانی با توسعه دولت جهانی از طریق ارتباطات اینترنتی که بزودی ۹۰% جمعیت را فرا گرفته و با ترویج ارتباطات مستقیم ماهواره ای اینترنتی میزان کنترل دولت ها، کاهش خواهد یافت؛

– بهبود کارایی نسل بشر با ارتباطات مستقیم مغز با مغز و حوزه ی BCI به عنوان حوزه ای برای مطالعه ی رابطه ی کامپیوتر با مغز و ترکیب هوش مصنوعی و انسان که البته بایستی الگوریتم های آن از حیث اخلاقی مورد نظارت باشد.

پژوهشگر افتخاری موسسه مطالعات و تحقیقات دانشگاه تهران ضمن نمایش نمودارها و چند انیمیشن از وضعیت گذشته و آینده جهان با برجسته نمودن رشد اقتصادی چین و هند به سوالات مختلف شرکت کنندگان پاسخ داد و با تأکید بر لزوم ایجاد تغییرات درونی و تغییر نقشه ذهنی افراد خاطر نشان کرد که امید به بهبود مستمر بایستی همیشه مورد توجه همه افراد جامعه بر اساس چشم انداز مطلوب قرار گیرد.

در پایان جلسه، دکتر احمد مهدیان با مشارکت دکتر مهدی فتوره چی، کارشناس ارتباطات و دکتر مهدی نادری منش متخصص BCI، و دیگر شرکت کنندگان با تبادل آراء و طرح عقاید مختلف، راهبردهای دستیابی به آینده مطلوب و پایدار در کشور را با توجه به پیشرفت های سنوات اخیر مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار داده و به پرسش های حاضران پاسخ دادند.

سلسله نشست های آینده پژوهی به همت گروه آینده پژوهی موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی اولین  دوشنبه هر ماه در ساختمان شماره ۲ دانشکده علوم اجتماعی برگزار می گردد.