اخبار

نشست تخصصی «بررسی تطبیقی سیر تحولات فئودالیسم در اروپا و ایران: نقدی بر نظریات تاریخی توسعه در ایران» به همت معاونت آموزشی مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، برگزار شد. در این نشست که در تاریخ دوشنبه ۳ اسفند سال جاری از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در محل سالن شریعتی دانشکده علوم اجتماعی برگزار گردید، جناب آقای دکتر منصور وثوقی،‌ استاد دانشگاه تهران به طرح نظرات و  اندیشه­های خود در ارتباط با تحولات شیوه تولید و نقش این تحولات در ساختار اجتماعی و مولفه های فرهنگی جوامع اروپایی پرداختند. سپس به مقایسه شرایط خاص تولید و معیشت در ایران تا قبل از اصلاحات ارضی پرداختند. ایشان با اشاره به اینکه در ایران هیچ گاه نهاد ارباب و رعیتی (serfdom) به شکلی که در اروپای قرون وسطی بوده وجود نداشته، خاطر نشان کرد که به دلیل کمبود منابع تولید مثل زمین مناسب و آب کافی در ایران، همواره بیش از حد مورد نیاز، کارگر و کشاورز در ایران وجود داشته است اما در اروپا این جریان برعکس بوده و در آنجا به دلیل زیاد بودن زمین مناسب و آب، کشاورز و کارگر مورد نیاز، کمتر بوده و نوعی ازدیاد منابع تولید وجود داشته است و همین دلیل باعث شده تا ساختار اجتماعی و سیاسی در قرون وسطی در دوره فئودالی به نحوی باشد که کشاورزان و کارگران،‌ بخشی از زمین کشاورزی باشند،‌ به نحوی که با مبادله زمین، کارگران آن زمین هم مبادله و جا به جا می­شدند. چنین شرایطی هیچ گاه در ایران نبوده و گروه­های بی زمین و بدون نسق زیادی در روستاها وجود داشتند که بر ساختار معیشتی و تولیدی روستاها، تأثیرگذار بودند.

دکتر وثوقی در پایان خاطر نشان کرد که بسیاری از ابعاد تاریخ اجتماعی و اقتصادی ایران همچنان مبهم باقی مانده و نیازمند تلاش و اراده­ای جدی برای کشف آن هستیم تا بتوانیم به نظریه­ای جامع در ارتباط با تحولات تاریخی در ایران برسیم. این نشست در انتها با پرسش و پاسخ حاضران به پایان رسید.

*فایل این نشست در قسمت پژوهش، در بخش نشست‌های علمی سایت در دسترس است.

نوشته های مشابه