اخبارکتابخانه

کتاب چکیده‌ی طرح های پژوهشی موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی منتشر شد

کتاب چکیده‌­ی طرح های پژوهشی موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی منتشر شد

این اثر ارزشمند بخش قابل توجهی از چکیده­‌ی تحقیقات ملی و استانی انجام شده از زمان تاسیس موسسه ( ۱۳۳۷ ) تا ۱۳۸۴ را در برگرفته و به اهتمام دکتر سید ضیا هاشمی (رئیس وقت) و همکاری تنی چند از کارشناسان شاغل در بخش‌های مختلف موسسه تهیه و تدوین شده است.

ضرورت تدوین اثری که بتواند چکیده­ای از تحقیقات انجام شده از بدو تاسیس این نهاد پیشرو در مطالعات اجتماعی را به منظور بهره‌گیری پژوهشگران و دانشجویان علوم اجتماعی بازتاب دهد در سال ۱۳۸۴دیده شد تا مدخلی باشد برای دسترسی سهل‌تر جامعه‌­ی دانشگاهی و متخصص  به این گنجینه­‌ی بی‌نظیری که حتی گذشت سالیان دراز هم نتوانسته چندان از ارزش مطالعات میدانی و بعضاً نمونه­‌ی انجام شده و داده‌ها و یافته‌های آن‌ها بکاهد.

از آنجا که مقرر شده بود چکیده‌­ی مطالعات و تحقیقات انجام گرفته در قالب مجموعه‌­ای مستقل ارائه شود مطالعه­‌ی تمامی آثار موجود و تهیه‌­ی چکیده‌های گویا و منسجم از آن‌ها در دستور کار کارشناسان موسسه قرار گرفت. در وهله­‌ی نخست چارچوبی برای نگارش چکیده‌ها و ملحوظ کردن عناصر اصلی تعریف و تعدادی از همکاران مُجرب برای مرور گزارشات در دسترس و نگارش چکیده دعوت به کار شدند. نظر به اهمیت اثر و وجود سلیقه‌ها و ادبیات مختلف پژوهشگران در نگارش گزارشات مربوطه در طی ادوار گذشته، از سوی کارشناسان خبره و قدیمی‌تر موسسه در چندین مرحله اقدام به ویرایش فنی، ادبی و علمی مطالب گردآوری شد تا نهایتاً مجموعه پیش رو تدوین و آماده چاپ گردید.

لازم به ذکر است که علاوه بر آماده‌سازی و انتشار چاپی این مجموعه‌­ی ارزشمند، از آنجایی که بسیاری از آثار و گزارشات تحقیقات انجام شده در موسسه در ادوار گذشته به تدریج از دست رفته و یا از دسترس عموم خارج شده بود؛ از سوی کارشناسان امر، تلاش گسترده‌ای برای جمع‌آوری برخی از آن‌ها صورت گرفت و پس از صحافی و تصویربرداری از گزارشات موجود در کتابخانه­‌ی کوچک موسسه در دسترس همگان قرار گرفت. در طی چند سال اخیر نیز دکتر حسین ایمانی جاجرمی به گردآوری برخی از مهم‌ترین منابع چاپی از زمان تاسیس اهتمام ورزید و کتابخانه الکترونیکی موسسه نیز آماده بهره‌برداری شد تا امکان دسترسی آسان و گسترده‌تر علاقه‌مندان و پژوهشگران به نسخه‌های پی دی اف آثار موجود، به موازات منابع چاپی گزارشات تحقیق هم فراهم گردد.

در خَلق این اثر ارزشمند و بویژه تهیه­‌ی چکیده‌های گزارشات تحقیقات، کارشناسان پژوهشگر موسسه بویژه خانم‌ها پروین علی پور، اعظم آهنگرسلابنی، مهناز زند، طاهره خزایی، فرشته خرسندیار و آقایان محمد مهدی فتوره‌چی، محمد قاسم اویسی، علیرضا قبادی، و فرید سید ربیع نقش محوری داشته و آقایان محمدمهدی فتوره‌چی، و محسن صفابخش نیز در بازنگری چند باره، تدوین و ویرایش علمی و ادبی این گزارش نقش اساسی را برعهده داشته‌اند.

بی‌تردید این مجموعه فتح باب مناسبی برای آشنایی دانشجویان و پژوهشگران جوان با تاریخ پژوهش‌های «موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی ایران» به شمار می‌­آید و بی‌شک تقدیری است کوچک از پیش کسوتان و پژوهشگران ساعی و پیشتاز ادوار گذشته تحقیقات اجتماعی ایران.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید