ياد داشت ها

گزارش های سفر علمی جمعی از اساتید و پژوهشگران متعاقب بازدید از سدهای کارون ۳ و ۴ و نیروگاه‌های مجاور (حجت‌‌ الاسلام مرادی)

بسمه تعالی

پیرو دعوتموسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و به میزبانی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، توفیقی نصیب شد تا به اتفاق تنی چند از اساتید دانشکده ازسدهای کارون ۳ و ۴ بازدید به عمل آوریم .
همراهی با اساتید علوم اجتماعی وکسب اطلاعات و تجارب ارزنده ایشان در طول سفر برای حقیر فرصتی بود مغتنم . تشریک مساعی و تبادل دانش و تجربیات ارزنده در چنین جمعی آرزوی هر علم آموزی است . اطلاعات بنده در خصوص سدسازی تا قبل از این سفر مختصر و محدود به آنچه از رسانه های همگانی بویژه تلویزیون پخش می شد بود و از روند سد سازی و عملکرد عمرانی طرح های در دست اجرای شرکت آب و نیرو ،  بی اطلاع بودم .
اگر بخواهم بزرگترین دستاورد این سفر را بیان کنم ، باید به ترجمان مقوله افتخار و غرور ملی و آشنایی با ظرفیتها و توانمندیهای بالای موجود در کشور در زمینه سد سازی اشاره کنم ، حقیقتی که تا انسان از نزدیک آن را مشاهده نکند بدان واقف نخواهد شد .
ویژگی این سفر ، همراه شدن با اساتیدی بود که تخصصشان علوم اجتماعی است ، و این همراهی باعث شد تا به واقعیتی دیگر در وراء این سازه عظیم بتنی پی ببریم ، حقیقتی که روایتگر خسارات های زیست محیطی و اجتماعی و فرهنگی از جمله از بین رفتن زمین های کشاورزی، مراتع و خانه های روستائیان ساکن در حاشیه رودخانه ها، از دست رفتن امکانات معیشتی، و بیکاری هزاران روستایی و عشایر است .
از آنجا که اجرای چنین پروژه های عظیم ملی ، علاوه  بر حفظ اقتدار کشور در سطح منطقه ، عمرانی و غنای آن را نیز بدنبال داشته و برکاتی چون مهار آبهای سطحی مخرب و تولید نیروی برق و صدها موارد دیگر را به همراه دارد ، لذا ناگزیر از انجامش هستیم . بخصوص اگر به دست دانشمندان و صنعت گران وجوانان همین مرز و بوم انجام پذیرد . لکن به نظر می رسد در زمینه کم کردن آثار و تبعات منفی آن بر ساکنین بومی و محیط زیست منطقه ، بتوان اقدامات پیشگیرانه مناسبتری را تدارک نمود تا خدای ناکرده عظمت این طرح عظیم کمرنگ نشود .
در پایان از همه عزیزان دست اندرکاران تدارک سفر به ویژه جناب آقای دکتر هاشمی ریاست محترم موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران تشکر و قدردانی می نمایم .

منصور مرادی

نهاد نمایندکی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران