گزارش «اجارهنامه و اجارهنشینی در تهران» سال 1350 (بررسی توصیفی)
10 مشاهدات
عنوان: اجارهنامه و اجارهنشینی در تهران (بررسی توصیفی)
مجری و همکاران اصلی: فیروز توفیق
سال انتشار: 1350
بیان مسئله
هدف اصلی تحقیق شناخت چگونگی وضعیت اجارهخانه و اجارهنشینی در شهر تهران است لذا سؤالاتی نظیر چگونگی تحویل اجارهخانه در مناطق مختلف تهران و وضع اجارهنشینی در این مناطق مورد بررسی قرار گرفته است.
روش تحقیق
این بررسی شامل دو تحقیق مجزاست. یک مرحله نزد خانوارهای مستأجر و دیگری نزد بنگاههای معاملات املاک انجام شده است. در بررسی خانوار از تکنیک مصاحبه مستقیم و تکمیل پرسشنامه اقدام شده و برای بررسی بنگاهها نیز از مصاحبه آزاد بهره گیری شده است.
اهم یافتهها و نتایج
بهطورکلی، در خصوص وضعیت مستأجران در این سال(1350)، چنانچه جامعه اجارهنشینان را از نظر درآمد به چهار گروه درآمدی؛ پائین (کمتر از 5000 ریال در ماه)، متوسط پائین (5000 تا 10000 ریال) متوسط بالا (10000 تا 20000 ریال) و بالا (20000 ریال و بیشتر) تقسیم کنیم، مستاجر متوسط تهرانی صاحب خانواری است متشکل از کمتر از 5 نفر عضو (2 تا 3 نفر فرزند) که لااقل یکی از آنان به مدرسه میرود. خانۀ او 61 متر مربع زیربنا و 25 مترمربع مساحت آزاد یا حیاط و کمی بیشتر از 2 اطاق دارد، یعنی در هر اطاق بیش از دو نفر سکونت دارند و بهازای یک نفر عضو خانوار حدود 14 مترمربع زیر بنا ست که طبق موازین علمی در نقطه عطف مسکن قابل قبول قرار دارد. مستأجر مورد بحث ماهانه 920 تومان درآمد پولی دارد که 23 درصد آن را (یعنی 211 تومان) بابت کرایه خانه میپردازد. از هر صد خانوار فقط 35 خانوار آشپزخانه، 21 خانوار حمام و 66 خانوار مستراح مستقل دارند. حتی اگر چنین مسکنی را که ساکنان آن بیتردید از نظر جا و تجهیزات در مضیقه هستند معیار قرار دهیم، متجاوز از 70 درصد مستاجران تهران وضعی بدتر از این دارند. وضع 42 درصد از مستأجران بحرانی است؛ زیرا آنها با پرداخت نزدیک به یک سوم درآمدشان بابت اجاره برای هر 3- 4 نفر یک اطاق و بهازای هر نفر 6/5 متر مربع زیربنا در اختیار دارند. آشپزخانه فقط در یک چهارم موارد به چشم میخورد. حمام مناسبی وجود ندارد (کمتر از 2 درصد) و برای هر 5/2 خانوار (یعنی 11 نفر) یک مستراح موجود است. مساحت زیربنای خانههای ایشان بهطور متوسط از 25 مترمربع و مساحت آزادشان از21 متر مربع تجاوز نمیکند. بدیهی است که در چنین شرایطی پرورش 2- 3 فرزند و تحصیل آنان با مشکلات بسیاری مواجه است. بهطورکلی، عللی که بنگاههای معاملات ملکی جهت توجیه افزایش اجارهخانه عنوان میکنند عبارتاند از افزایش قیمت زمین، مالیاتها و عوارض، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، افزایش دستمزد کارگران ساختمانی، کمبود پول و مشکل سرمایهگذاری در ساختمان و بهبود تسهیلات و تجهیزات مسکونی. بهطورکلی، طی چهار سال متمادی افزایش نرخ اجارهخانه در معاملات جدید زیاد بوده است و فشار زیادی را به مستأجرین در هنگام تعویض خانه وارد میکند. همچنین افزایش نرخ معاملات جدید با مناطق تعیین شده شهر و پایگاه اقتصادی اجتماعی مستأجرین رابطۀ معنیداری دارد.
واژگان کلیدی: اجاره، سکونت، مستأجر، اجارهنشینی، تهران