سمینار علمی تخصصی علوم اجتماعی محاسباتی با کاربست کلان‌داده‌ها در تحقیقات اجتماعی در دانشکده علوم اجتماعی برگزار شد.

05 05 2025 17:38

News Code : 81017870

View Count : 26

این رویداد با همکاری موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و حضور جمعی از اساتید برجسته کشور، به بررسی ابعاد مختلف همکاری‌های میان‌رشته‌ای در علوم اجتماعی و کاربرد فناوری‌های دیجیتال و کلان داده‌ها در این حوزه پرداخته شد.

به گزارش خبرنامه علوم اجتماعی ایران (جریان)، یکشنبه ۱۴۰۴/۲/۱۴، سمینار علمی تخصصی “علوم اجتماعی محاسباتی با کاربست کلان داده‌ها در تحقیقات اجتماعی” در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. این رویداد با همکاری موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و حضور جمعی از اساتید برجسته کشور، به بررسی ابعاد مختلف همکاری‌های میان‌رشته‌ای در علوم اجتماعی و کاربرد فناوری‌های دیجیتال و کلان داده‌ها در این حوزه پرداخته شد.
در سخنرانی افتتاحیه، دکتر غلامرضا غفاری، سرپرست دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، با ابراز امیدواری نسبت به آینده این رشته به عنوان یکی از ارکان پژوهش‌های دانشکده، به اهمیت داده‌ها و تحلیل آنها در روش‌شناسی علوم اجتماعی اشاره کرد. وی داده‌ها را به عنوان پشتوانه سخت روش‌های کمی در تحقیقات اجتماعی مطرح کرده و بر لزوم تبیین داده‌ها طبق نظریات و مفاهیم علوم اجتماعی تأکید کرد. غفاری همچنین افزود که همکاری میان علوم اجتماعی و علوم داده می‌تواند در آینده موجب پیشرفت‌های چشمگیری در این عرصه شود.
پنل اول با عنوان «فرصت‌ها و چالش‌های همکاری‌های میان‌رشته‌ای در علوم اجتماعی» با حضور دکتر مسعود اسدپور، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و دکتر احمدرضا اصغرپور ماسوله، عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد -به صورت برخط- برگزار شد. در این پنل، به فرصت‌ها و چالش‌های تحلیل علوم داده پرداخت. وی ابعاد مختلف تحلیل شبکه‌های اجتماعی، پردازش کلان داده‌ها و نقش و اهمیت هوش مصنوعی در این حوزه را بررسی کرده و بر لزوم همکاری میان‌رشته‌ای در این زمینه تأکید کرد.
پنل دوم به موضوع «فرصت‌ها و چالش‌های کاربست کلان‌داده‌ها در تحقیقات اجتماعی ایران» اختصاص داشت و با سخنرانی دکتر عبدالحسین کلانتری، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، فرصت‌هایی که فناوری‌های جدید برای علوم اجتماعی فراهم کرده‌اند را مورد بحث قرار داد و به پتانسیل‌های بی‌نظیر این تحولات برای توسعه تحقیقات اجتماعی اشاره کرد. دکتر علیرضا حدادی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی همچنین به تغییرات جهانی در اثر پیشرفت‌های علوم هوش مصنوعی و تأثیرات آن بر ساختارهای اجتماعی و کاربردهای آن در علوم اجتماعی پرداخت. همچنین سخنرانان بر اهمیت بررسی تأثیرات این تحولات بر دگرگونی‌های اجتماعی و فرهنگی تأکید کردند.
مدیریت این نشست علمی بر عهده محمد اسکندری‌نسب، دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی دانشگاه تهران بود.
در پایان همایش، سخنرانان بر اهمیت همکاری‌های میان‌رشته‌ای برای تحلیل دقیق داده‌ها و تأثیرات اجتماعی آنها تأکید کردند؛ همچین موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی ضمن ابراز خرسندی از مشارکت در برگزاری این رویداد، بر تداوم حمایت از فعالیت‌های علمی ترویجی و پژوهشی در مرزهای دانش تاکید می‌نماید.