نمایشگر دسته ای مطالب

گزارش «حسن لنگی، دهکده‌ای از بندرعباس» (1346)


عنوان: حسن لنگی، دهکده‌­ای از بندر­عباس (ضمیمه بررسی اقتصادی و اجتماعی روستاهای بندر­عباس)

 مجری و همکاران: علی­‌اکبر نیک­خلق                کارفرما: سازمان برنامه             سال انتشار: 1346

 

بیان مسئله

ده حسن لنگی در بخش جلگه­‌ای منطقۀ بندرعباس قرار دارد و بخش جلگه­‌ای این منطقه، قلمرو اصلی نخلستان­‌ها می­‌باشد.

در پروژۀ وسیع­‌تر اقتصادی و اجتماعی روستاهای بندرعباس، برای مطالعۀ منوگرافیک این روستا از میان روستاهای دیگر منطقه که در آنها اصلاحات ارضی اجرا شده بود، انتخاب شد؛ با این هدف که ضمن پژوهش و بررسی همه جانبه آن، اثرات اصلاحات ارضی و مسائل و تغییرات پدید آمده ناشی از آن ارزیابی شود.

هر چند در میان روستاهای نمونۀ بندرعباس در این مطالعه، تفاوت‌­های وجود دارد و این بررسی نمی­تواند معرف اوضاع روستاهای دیگر این منطقه باشد. اما شاید بتوان نتایج حاصله از این مطالعه را برای آن دسته از روستاهایی که در بخش جلگه‌­ای این منطقه قرار دارند تا حدی تعمیم داد. در این بررسی از روش­های تحقیق اسنادی و پیمایشی و ابزار مشاهده استفاده شده است.

اهم یافته‌ها و نتایج

ده حسن­‌لنگی از یک سو بر اثر انجام اصلاحات ارضی و به‌­ویژه تشکیل شرکت تعاونی متحول شده و از سوی دیگر، بر اثر انجام برنامه­‌های عمرانی بندرعباس، توسعۀ شبکۀ راه­‌های اصلی و فرعی و... رو به توسعه گذارده است. قبل از تقسیم اراضی، روستای حسن‌­لنگی در اختیار یکی از مالکان عمدۀ بندرعباس بود. قانون اصلاحات ارضی در این روستا تنها شامل اراضی زراعی، و نه باغ حنا و نخلستان­های اختصاصی و غارسی شده است. پس از تقسیم اراضی، به دلیل عدم تشخیص درست صاحبان نسق­ه‌ای زراعی، نارضایتی‌­هایی به وجود آمد که سبب کشمکش­‌های گروهی و آشفتگی‌­هایی شده است. بنابراین برای توسعۀ کشاورزی و بالا بردن سطح تولید در درجۀ اول، باید تدابیری برای رفع اختلافات و کشمکش­‌های گروهی در این جامعه اندیشیده شود.

واژگان کلیدی: روابط مالک و زارع، اصلاحات ارضی، حرکات جمعیتی، برنامه‌­های عمرانی، نهادهای اجتماعی

 

دانلود اصل گزارش از اینجا



مطالب پربازدید